COVID ALERT – Σκληρά μέτρα περιορισμού από τις 27 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσιεύτηκε από τον/την Brno στις

Αndrej Βabis

Η τσεχική κυβέρνηση έχει κηρύξει νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 27 Φεβρουαρίου για 30 ημέρες έως και τις 28 Μαρτίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπι κατά τη βραδινή συνάντηση της κυβέρνησης.

Περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία

Νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στην ελεύθερη κυκλοφορία. Από τη Δευτέρα, οι βόλτες και η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα περιορίζονται στο δήμο όπου ζείτε. Όσοι περπατούν τα σκυλιά τους τη νύχτα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι τους. Απαγορεύεται η μετακίνηση μεταξύ πόλεων ή επαρχιών, εκτός από λόγους εργασίας ή για παροχή επείγουσας φροντίδας, όπως συμβαίνει ήδη στις περιοχές που πλήττονται σοβαρά. Η αστυνομία θα διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Jan Hamáček (CSSD), μπορεί να κληθούν έως και 5.000 στρατιώτες για να τους υποστηρίξουν αυτόν τον περιορισμό.

Όσοι μετακινούνται έξω από την περιοχή τους για λόγους εργασίας πρέπει να φέρουν αποδεικτικά στοιχεία, είτε άδεια του εργοδότη τους είτε, στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων, σύμβαση εργασίας. Όσοι μετακινούνται εκτός της περιοχής τους για ιατρικά ραντεβού πρέπει να έχουν μαζί τους παραπεμπτικό γιατρού που να αναφέρει τον τόπο και την ώρα του ραντεβού. Τα ψώνια θα επιτρέπονται μόνο στην περιοχή της κατοικίας σας. Οι επισκέψεις σε συγγενείς, ακόμη και στην ίδια περιοχή, επιτρέπονται μόνο για την παροχή επείγουσας φροντίδας.

Η νυχτερινή απαγόρευση παραμένει σε ισχύ μεταξύ 9 μ.μ. και 5 π.μ. και η κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας περιορίζεται σε μετακινήσεις για εργασία, ψώνια, ιατρικούς λόγους, απαραίτητες επισκέψεις σε συγγενείς ή άσκηση.

Περιορισμοί στο λιανικό εμπόριο

Τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα παιδικών ρούχων και παπουτσιών θα κλείσουν ξανά. Όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες θα είναι κλειστά εκτός από: παντοπωλεία, βενζινάδικα, φαρμακεία, καταστήματα οικιακών αγαθών, φαρμακεία, καταστήματα ζωοτροφών και κατοικίδιων ζώων, καταστήματα που πωλούν γυαλιά και φακούς επαφής, ρυμουλκά και επισκευές οχημάτων, τυπογραφεία, καπνοπωλεία, πρακτορεία εφημερίδων, σημεία παραλαβής πακέτων, καταστήματα ειδών κηπουρικής, γραφεία εισιτηρίων, ανθοπωλεία, υπηρεσίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπηρεσίες κηδείας, αυτόματα πλυντήρια και ταξί. Τα παράθυρα των εστιατορίων ενδέχεται επίσης να παραμείνουν ανοιχτά.

Κλείσιμο σχολείων

Όλα τα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένων του πρώτου και του δεύτερου έτους των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων, θα είναι κλειστά, παρόμοια με την περασμένη άνοιξη, εκτός από τα παιδιά του ιατρικού προσωπικού και άλλων βασικών εργαζομένων.

Μέτρα στο χώρο εργασίας

Αν και οι χώροι εργασίας είναι δεύτεροι μετά την οικογένεια ως η κύρια πηγή νέων μολύνσεων, η κυβέρνηση την Πέμπτη απέκλεισε ένα γενικό κλείσιμο της βιομηχανίας. Ωστόσο, θα απαιτηθούν μάσκες τύπου FFP2 στο χώρο εργασίας, εκτός εάν το προσωπικό εργάζεται μόνο του ή από το σπίτι. Οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν αναπνευστικές συσκευές στο προσωπικό τους.

Τα τεστ εργαζομένων θα ξεκινήσουν εθελοντικά από την 1η Μαρτίου. Χρηματοδοτούμενες από το κράτος έως και τέσσερις εξετάσεις ανά μήνα για κάθε εργαζόμενο, για όλες τις εταιρείες και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτό θα καταστεί υποχρεωτικό όταν θα υπάρχει η δυνατότητα για πλήρη κάλυψη, σύμφωνα με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Karel Havlíček.

Άλλα μέτρα

Η απαιτούμενη διάρκεια καραντίνας και απομόνωσης θα επανέλθει στις 14 ημέρες, λόγω του αυξημένου επιπέδου μετάδοσης των βρετανικών και νοτιοαφρικανικών μεταλλάξεων του COVID-19. Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι διπλές χειρουργικές μάσκες δεν θα γίνονται πλέον δεκτές σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Κατηγορίες: ΝέαΥγεία