Αλλαγή φορολογικής κατοικίας

Δημοσιεύτηκε από τον/την Brno στις

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία κάτοικος εξωτερικού θεωρείται αυτός που έχει δουλέψει τουλάχιστον 6 μήνες στο εξωτερικό. Για να δηλωθεί στην ελληνική εφορία κάτοικος εξωτερικού και να αποφύγει την διπλή φορολογία σε Τσεχία και Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία

Αλλαγή φορολογικής κατοικίας 1
  • Πάτε στην εφορία που ανήκετε στο Μπρνο (ανάλογα με την διεύθυνση που μένετε)
    Συμπληρώνετε την αίτηση για φορολογική κατοικία (potvrzení o dańovém domicilu) και καταθέτετε συμβόλαιο σπιτιού και εργασίας (ή εναλλακτικά βεβαίωση εργοδότη) για όλο τον καιρό που βρίσκεστε στην Τσεχία.
  • Καλό είναι να έχετε μαζί σας το χαρτόσημο (kolek) των 100Kc που μπορείτε να το πάρετε από το ταχυδρομείο για να μην περιμένετε στο ταμείο της Εφορίας.
  • Το αν χρειάζεται αποστίλ ή όχι εξαρτάται από την ΔΟΥ στην Ελλάδα, σε κάποιες το ζητάνε και σε άλλες όχι. Αν χρειάζεται αποστίλ, τότε πρέπει να πάει Πράγα (μπορείτε να ζητήσετε να το στείλει η τοπική Δ.Ο.Υ. του Μπρνο αλλά με καθυστέρηση μήνα ή να το πάτε μόνοι σας στην Πράγα ή Να το στείλετε με κάποιο γραφείο π.χ. (orange tree)
  • Τέλος κάνετε τη μετάφραση κι έτοιμοι!

    *Πολύ προσοχή στην μετάφραση. Στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές ζητάνε η μετάφραση να έχει γίνει Ελλάδα και όχι στην Τσεχία.

Έγγραφο του Ελληνικού υπουργείου οικονομικών για αποφυγή διπλής φορολόγησης

http://www.gsis.gr/gsis/export/sites/default/gsis_site/ddos/entypa/CLAIM_OTHERCOUNTRIES.pdf